De seizoenen en jaarfeesten

Natuurlijk leven. Op het ritme van de seizoenen.

De energie van februari

Don't forget to enjoy the ride.... Gisteren nam ik in mijn eentje een Bosbad. Een paar uur lang heb ik mezelf ondergedompeld in de atmosfeer van het stille winterbos.Een uitnodiging om te berusten in het niet- weten. Zoals de bomen staan waar ze staan, zonder te weten wat het komende jaar hen brengt. Zij weten niet of er vruchtbare, droge of natte seizoenen zullen volgen en wat dit van hun krachten zal vragen. En ze lijken zich daar prima in te kunnen berusten. Hoe langer ik me in hun gezelschap bevond, hoe meer ik me ook kon berusten in het niet weten wat het komende jaar mij brengt. Of mijn verlangens en plannen voor mijn praktijk werkelijk levensvatbaar zijn, of mijn inzet vruchten zal afwerpen en of ik de juiste mensen ontmoet op mijn pad.

Lees meer »

De energie van maart

Misschien heb je een droom over de toekomst, iets wat je graag zou willen bereiken, waar je naar toe zou willen groeien of bewegen.Maar het contrast met je huidige realiteit is nog groot. De neiging kan dan opkomen om het maar op te geven; "het wordt toch niks" of "het was slechts een droom".En voor je het weet denk je je zelf klein en blijf je waar je bent. Dit is een patroon wat ik uit eigen ervaring maar al te goed ken. Herken jij dit soms ook?Als we kijken naar de seizoensenergie in de natuur op dit moment, dan zien we hier en daar wat bomen en struiken in de knop, het frisse groen begint te ontspruiten en hier en daar bloeit er al wat, zoals de krokussen en de narcissen.

Lees meer »

Mabon

Mabon, oftewel de herfstequinox valt dit jaar op 23 september. Het markeert het officiรซle begin van de herfst en op deze dag zijn dag en nacht precies even lang, wat symbool staat voor balans en harmonie.Het is een periode van overgang en verandering. Terwijl de natuur om ons heen langzaam transformeert en zich klaarmaakt voor de winter, worden ook wij uitgenodigd om naar binnen te keren en ons voor te bereiden op persoonlijke groei en transformatie.In veel spirituele tradities wordt de herfstequinox gezien als een tijd van oogsten en dankbaarheid. We reflecteren op alles wat we hebben bereikt gedurende het jaar.ย 

Lees meer »

Samhain

De transitie waarin het oude wordt verruild voor het nieuwe.๐Ÿ‚ Met Samhain markeerden onze Keltische voorouders het einde van de zomer en het begin van de donkere, winterse maanden.๐Ÿ™ Wie meer wil leven op het ritme van de seizoenen kan zich in deze moderne tijd nog steeds laten inspireren door de magie van oude tradities zoals het vieren van Samhain.๐Ÿ”ธ In de overgang van 31 oktober naar 1 november vieren we niet alleen de overgang naar het koude seizoen, maar eren we ook de cyclus van leven en dood, licht en donker.

Lees meer »

Yule

De cirkel is bijna rond!Yule, ook wel bekend als de winterzonnewende, werd al door onze Germaanse voorouders gevierd tijdens de langste nacht van het jaar. Deze valt rond 21 december.Het markeert het keerpunt waarop de dagen weer langer worden en de natuur langzaam ontwaakt uit haar winterslaap.Het licht keert weer terug, zowel letterlijk als figuurlijk. Zowel buiten als binnenin ons.

Lees meer »