De term 'money mindset' vliegt mij de laatste tijd om de oren, sinds ik verschillende ondernemerscoaches volg om inspiratie op te doen.

💲Mijn money mindset is voor het merendeel van mijn leven gericht geweest op spaarzaam leven en een 'ik heb weinig nodig' houding naar spullen, kleding, entertainment. Eigenlijk alles waarvoor met geld betaald moet worden.

🍀 Deze mindset heeft me veel opgeleverd.


✅ Zo kon ik als 21-jarige student mijn stagereis naar Suriname zelf bekostigen. En daar nog eens 6 jaar leven met een salaris van 250 euro per maand als maatschappelijk werker.

✅ Met alleen een koffer met kleding remigreerde ik naar Nederland. Stap voor stap bouwde ik mijn leven hier weer op met grotendeels spullen van de kringloop en via marktplaats.

 

✅ Als gevolg van een burn-out heb ik een poos prima van een bijstandsuitkering kunnen leven. En heb daardoor ook nog eens geleerd om eigen groenten te verbouwen en in te maken. Oh ja en haken, breien en naaien.

✅ Toen ik weer aan het werk ging als zzp'er, heb ik in 2 jaar tijd 4 opleidingen kunnen bekostigen. Door gewoon te doen alsof ik nog steeds van een bijstandsinkomen leef.

☯️ Maar deze mindset heeft ook een keerzijde.

✅ Omdat ik zelf weinig geld uitgeef, vind ik het ook heel lastig om geld te vragen voor mijn diensten. Sowieso vind ik het al heel lastig om de geldwaarde te bepalen. Ik doe mijn huidige werk zo graag, dat ik het ook gratis zou doen. Het merendeel van de uren die ik in mijn werk steek is trouwens nog onbetaald.

✅ Maar om mezelf te kunnen blijven ontwikkelen binnen mijn bedrijf, heb ik toch geld nodig. Voor bijvoorbeeld aanvullende opleidingen en systemen.

✅ Tot nog toe heb ik niks uitbesteed, ook mijn eigen website bouwde ik zelf uit spaarzaamheid. Voordeel = dat kan ik nu dus ook (redelijk).

💚 Het wordt nu tijd om te kunnen ontvangen. Zonder schaamte of schuldgevoelens achter mijn tarieven staan. Want uiteindelijk komt het ook mijn klanten ten goede als ik mezelf kan door ontwikkelen.

🍀 Gisteren werd ik hier nog eens in bevestigd doordat een klant mij extra betaalde voor mijn dienst met de boodschap: "omdat je het waard bent". Dat was een fijne opsteker!

Hoe is jouw money mindset?