Durf jij jouw ruimte in te nemen?

Voor mij is dit altijd nog 1 van mijn grootste uitdagingen. Ik weet dat ik net als een ieder ander het recht heb om gezien en gehoord te worden en toch voel ik regelmatig ‘podiumvrees’.

Het is me inmiddels duidelijk dat het belangrijk is om uit mijn schulp te kruipen en mezelf en mijn kwaliteiten te laten zien. Verstoppertje spelen dient mijn ontwikkeling niet meer.

Ik noem hier 3 redenen waarom het zo belangrijk is voor mij en een ieder ander om jezelf in je ware omvang zichtbaar te maken.


Reden 1: Vergroten van zelfvertrouwen.

Door ruimte in te nemen en op te komen voor wat je nodig hebt, vergroot je je zelfvertrouwen. Wanneer je merkt dat je gehoord wordt en je input gewaardeerd wordt, zal je zelfvertrouwen groeien. Dit straalt ook af op anderen, waardoor zij jouw waarde gemakkelijker kunnen herkennen en daarvoor zullen erkennen.

Reden 2: Verbeteren van relaties
Door jezelf te laten zien en je stem te laten horen, verbeter je je relaties met anderen. Het delen van je ideeën en behoeften creëert openheid en transparantie, wat leidt tot een authentiekere communicatie en een diepgaandere verbinding. Ook laat het zien dat je gerespecteerd wilt worden, wat bijdraagt aan gezondere relaties met anderen.

Reden 3: Stimuleren van persoonlijke groei.

Het innemen van ruimte en opkomen voor wat je nodig hebt, stimuleert je persoonlijke groei. Het daagt je uit om buiten je comfortzone te treden en risico's te nemen. Door jezelf uit te dagen en nieuwe situaties aan te gaan, ontwikkel je nieuwe vaardigheden en leer je jezelf beter kennen. Dit kan leiden tot meer kansen en groei in zowel je persoonlijke als professionele leven.

Als jij ook moeite hebt met ruimte innemen, geef ik je graag 3 praktische tips, waarmee je jouw plek met meer overtuiging kunt innemen.

 

1. Ken je eigenwaarde
Het begint allemaal met het (h)erkennen van je eigenwaarde. Neem de tijd om te reflecteren op je kwaliteiten, ervaringen en dat wat je uniek maakt. Schrijf ze op en herinner jezelf hier regelmatig aan. Door je bewust te zijn van je talenten en wat je te bieden hebt, kun je met meer zelfvertrouwen ruimte innemen en jezelf laten zien.


2. Verzamel positieve feedback
Vraag je partner, familie, collega's, of mentoren om feedback over jouw sterke punten en wat ze in je waarderen. Verzamel deze positieve feedback en gebruik het als een bron van motivatie en bevestiging van je waarde. Het hebben van externe bevestiging kan je helpen om meer vertrouwen te krijgen in het innemen van ruimte. Het is belangrijk om te onthouden dat wat voor jou vanzelfsprekend lijkt, voor anderen wel eens bewonderenswaardig kan zijn.


3. Neem kleine stapjes
Om ruimte in te durven nemen, is het nodig om uit je comfortzone te stappen. Neem hierbij kleine stapjes en daag jezelf uit om ondanks je ongemak te spreken tijdens vergaderingen, je ideeën te delen in gesprekken of jezelf op een andere manier zichtbaar te maken. Hoe vaker je dit doet, hoe sterker je wordt in het innemen van ruimte en het laten zien van wie jij bent. Onthoud dat groei en zelfvertrouwen buiten je comfortzone begint.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.